Pages

Thursday, May 09, 2013

Kaswi

kuih Kaswi ini sebenarnya kuih yang menjadi kegemaran aku sekeluarga. teringat pulak kat arwah bapaku. kuih Kaswi ini adalah kuih kegemaran bapaku. ibuku selalu buat kuih Kaswi nie untuk kami sekeluarga. digaul pulak dengan parutan kelapa muda dan letak garam sikit. aduh aduh duh...sedapnya.
itu dahulu dan aku pulak ketika itu masih higusan, mentang mentang anak bongsu, bangun pagi yang pasti makanan dah terhidang dimeja. urusan didapur itu adalah tugasan kakakku yg sulung. kakak yang kedua tugasannya mengemas rumah. manakala kedua abangku pula ditugaskan kesawah padi. aku? hahhah. aku kerjannya duduk rumah je. anak bongsu katakan. tapi semua itu semuanya tinggal kenangan. rindunya aku dengan arwah bapaku yang telah meninggalkan kami hampir 7 tahun. Alfatihah buat arwah bapaku yang tersayang.amiin
ok lah kita mulakan membuat kuih Kaswi.

Bahannya
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula melaka
3 cawan air
1 sudu kecil kapur masak
1/2 sudu kecil garam 
1 sudu besar kicap pekat
kelapa parut untuk disaluti kuih kaswi 

Caranya

Gula pasir dan gula merah dimasak dengan 3 cawan air. Masak sehingga kedua gula larut dan sejukkan . Tepung gandum dan tepung ubi dicampur dan digaul sebati.  Ambil sedikit air gula tadi dan dicampurkan dengan kapur, larut  dan ditapiskan. 

Apabila air gula sudah sejuk campurkan dengan tepung, larutan air kapur dan kicap pekat. Gaulkan sehingga semua bahan sebati dan tidak berketul. Campurkan 1/2 sudu kecil garam 

Akhir sekali tapiskan supaya mendapat hasil yang cantik.

Pastikan air kukusan sudah dipanaskan .kukus selama 30 min ke 45 minit. atau sehingga masak

Tutup Penutup kukusan dengan kain tuala supaya air wapan tidak menitik diatas permukaan kuih.

cara penyediaan kuih Kaswi.

gula pasir dan gula melaka bersama air dimasak dahulu

tepung gandum dan tepung ubi dicampurkan

jangan lupa pula 1 sudu kecil kapur makan


 hasilnya setelah dikukus selama 45 minit


setelah dimandikan dengan kelapa kering.

Alhamduliallah.


0 comments:

Post a Comment