Pages

Wednesday, December 19, 2012

Pau

Bahan
2 cwn tepung gandum
1 pkt yis kering atau 2 sudu besar
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar baiking powder
2 sudu besar minyak zaitun
1 cwn air suam

Cara
Yis kering dicampurkan dengan gula dan air suam
kacau dan rehatkan selama 10 hingga 15 minit

Bekas lain
Tepung digaulkan dengan baiking poweder, garam dan digaul rata
masukkan minyak zaitun dan digaul menjadi serbuk roti
buatkan lubang ditengah dan tuangkan yis yang telah kembang tadi
gaul dan uli sehingga tidak lekat ditangan

Cara untuk rehatkan Doh
Bekas doh tadi hendaklah ditutup dengan plastik
ambil bekas lain yang lebih besar dan letak air panas 
ambil bekas yang berisi Doh tadi dan letakkan didalam bekas air panas
paras air panas setengah dari doh tadi terendam
ini adalah proses untuk mencepatkan Doh naik 2 kali ganda
rehatkan selama setengah jam

setelah Doh tadi direhatkan
ambil Doh dan dibahagikan kepada 16 bahagian ataupun terpulang saiz yang anda suka
ambil satu bahagian dan letakkan inti
bolehlah dikukus selama 15 hingga 20 minit 

2 comments:

  1. Thanks for recipe suraya..I will try! ....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Rossie. baru nie saya cuba letakkan baiking powder 1 sudu besar. hasilnya PAU lebih lembut dan gebu,,nanti cuba ye..

      Delete