2 cwn tepung gandum
1 pkt yis kering atau 2 sudu besar
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar baiking powder
2 sudu besar minyak zaitun
1 cwn air suam
Cara
Yis kering dicampurkan dengan gula dan air suam
kacau dan rehatkan selama 10 hingga 15 minit
Bekas lain
Tepung digaulkan dengan baiking poweder, garam dan digaul rata
buatkan lubang ditengah dan tuangkan yis yang telah kembang tadi
gaul dan uli sehingga tidak lekat ditangan
Cara untuk rehatkan Doh
ambil bekas lain yang lebih besar dan letak air panas
ambil bekas yang berisi Doh tadi dan letakkan didalam bekas air panas
paras air panas setengah dari doh tadi terendam
ini adalah proses untuk mencepatkan Doh naik 2 kali ganda
rehatkan selama setengah jam
setelah Doh tadi direhatkan
ambil Doh dan dibahagikan kepada 16 bahagian ataupun terpulang saiz yang anda suka
ambil satu bahagian dan letakkan inti
bolehlah dikukus selama 15 hingga 20 minit
Thanks for recipe suraya..I will try! ....:)
ReplyDeletekak Rossie. baru nie saya cuba letakkan baiking powder 1 sudu besar. hasilnya PAU lebih lembut dan gebu,,nanti cuba ye..
Delete