Pages

Friday, April 05, 2013

Apple dan Peach Roll


Pada asalnya aku teringin nak makan Cinnamon Roll. pertama kali buat ari tu tak berapa rasa sangat rasa kayu manis. lagipun ketika itu tak tengok resepi main hentam je. bila dah masak dan makan baru teringat nak check kat you tube...hahhah..lawak betul. apa pun abis jugak. apa pun sedap juga.
tapi kali ini aku tengok dulu beberapa resepi di you tupe sebelum mulakan operasi aku hari ini.
banyak sangat resepi tak tahu mana satu nak ku pilih. sukatan ada guna gm ada guna cawan. aku lebih suka guna cawan. senang ku rasakan.
tapi hari ini aku tak nak letak Cinnamon kerana dalam kepala aku masih terbayang rasa Apple Jem pemberian kenalan  ketika aku melawat beliau di Karcag. beliau ada memberi aku sebotol apple jem yang dia buat sendiri. almaklum kat eropah nie buah apple merata...boleh dikatakan setiap rumah wajib tanam buah apple. manakala Peach Jem kenalan dari Malaysia yang bagi. beliau berbangsa Cina berkahwin dengan perempuan Hungary. ingat hari tu dia bawa kekebun mak mertuanya..bermacam jenis buahan...aku makan dah tak sedar diri nak pulak buah kegemaran aku buah plam. sedap dan manis sangat..  dah tu bila balik mak mertuanya bekalkan pulak  Peach Jem
emmm setiap kali update aku mesti banyak coleteh kan...  

Bahan yg diperlukan untuk membuat Doh

4 cawan tepung gandum
1 paket yis kering berat 7gm atau 3 sudu besar
1 sudu kecil garam
1/2 cawan gula pasir
50 gm butter atau 1/2 cawan butter...agak agak pun tak apa..
1 biji telur gA..kalau telur saiz kecil tu buat le 2 biji.
1 1/4 cawan susu segar suam
Telur ayam dicapurkan sedikit susu untuk disapukan ke atas doh
tepung untuk menguli.

Cara
Didalam bekas yang besar. masukkan Tepung, Yis Kering, Garam dan Gula. gaulkan sebati
Masukkan Butter digaul seperti serbuk roti.
Masukkan telur kedalam adunan dan digaul lagi.
Buatkan bulat ditengah adunan dan masukkan susu segar yang suam lalu digaul  . taburkan sedikit tepung ketika menguli.
aduanan diuli sehingga tidak melekat ditangan.
Tutup dan Rehatkan adunan selama 45 minit ke 1 jam

setelah direhatkan doh
Doh tadi saya bahagikan kepada 2 bahagiansatu bahagian saya letakkan Apple Jemsatu bahagian lagi saya letakkan Peach Jem
Ambil satu bahagian doh tadi dan dilepirkan lebih kurang setengah inci.sapukan Apple Jem diatas permukaan doh yang telah dilepirkan tadiGulung kemas dan diakhir sekali pastikan ditarik sedikit supaya gulungan tidak terbukaPotongkan 1 inci ketebalan.saya sapukan butter dan ditaburkan sedikit tepung dipapan pembakar.Rehatkan Adunan yang telah dipotong lebih kurang 20 minit.sebelum dibakar sapukan telur yang telah dicampurkan susu.bakar pada suhu 180C pada kadar 20 minit ke25 minit atau sehingga kekuningan Gambar disertakan. sila perhatikan 

       Bahan yang diperlukan                                                             


  Langkah ke2
   Tepung. Yis. garam,gula dan Butter. 


                                                                                   Langkah seterusnya                                                                                   Masukkan Telur ayam












  Masukkan Susu Suam


Hasil setelah diuli.
Doh direhatkan dan dibahagikan kepada 2 bahagian


Doh yang telah dilepir dan disapu Peach Jem














                                         Gulungkan Doh seperti ini


                                                                            tutup dan rehatkan 30 minit





Hasilnya...


2 comments:

  1. Assalamualaikum,

    Terima kasih kerana berkongsi resepi ini. Nampak menyelerakan sudah tentulah rasanya pun omp!

    ReplyDelete