Pages

Friday, May 24, 2013

Tomyam tanpa kiub

Entah kenapa hari ini tekak aku teringin sangat nak makan Tomyam. Kalau di Malaysia tak perlu pening kepala memikirkan nak masak Tomyam. kalau terasa nak makan Tomyam pergi je Cafe adik angkatku Lee di Tropicana golf club di Petaling Jaya. Tomyamnya memang power. yelah dah memang orang Thailand. pastinya Tomyam yang dimasaknya rasa enak. ahhhh...terasa sangat nak makan Tomyam nie. camner ye. perasa tomyam tak ada tapi bahan yang lain semua cukup. Tak apalah cuba buat.



Tomyam Campur

1 mangkuk daging,udang dan sotong
8 biji cili padi di ketuk
2 inci lengkuas dihiris
4 biji bawang putih di tumbuk separuh hancur
2 batang serai di ketuk
2 biji bawang besar dibelah empat
2 sudu besar cuka
3 helai daun limau purut
3 biji buah tomato
garam dan serbuk perasa. aku guna kiub ikan bilis know
4 cawan air
1 batang lobak merah dipotong

Cara
Didihkan air biar betul betul panas, 

masukkan semua bahan kecuali Cuka dan Daun Limau Purut.
Bila semua bahan sudah sebati masukkan Lobak Merah
Masukkan Cuka, Garam dan kiub ikan bilis

dan akhir sekali masukkan Daun Limau Purut

Rasalah kesedapan yang dikehendaki, Pedas, Masam dan pastinya SEDAP!!!

Yeeeyyyyyyyyyyy 
Tomyam ku menjadi. Sedap. 
Tomyam ku Pedassss.

bahan yang diperlukan.

Alhamduliallah Sedap!!!





0 comments:

Post a Comment