Pages

Wednesday, December 19, 2012

Danish Bun

Bahan untuk Bun
2 cwn tepung gandum
1 sudu gula
2 sudu yis kering atau 1 paket 7gm
1/4 cwn minyak zaitun
1/2 cwn air suam
1/2 cwn susu segar
1/2 sudu kecil garam

Bahan untuk Filing
1 cwn butter
1/2 cwn gula putih
1/2 cwn gula perang
1 cwn krismis

Cara untuk Doh Bun
Yis kering dicampurkan dengan gula dan dimasukkan air suam. dikacau
biarkan yis kembang selama 10 ke 15 minit

Bekas lain
tepung gandum dicampurkan dengan garam digaulkan rata
campurkan dengan minyak dan digaul seperti serbuk roti
setelah itu masukkan yis yang telah kembang kedalam adunan tadi dan digaul
kemudian masukkan susu segar dan gaul sebati.
Uli hingga tidak lekat ditangan
Note. ketika menguli hendaklah diletakkan sdkt tepung. ulang sehingga doh menjadi lembut

Tutup Doh dengan kain dan selama 10 hingga ke 20 minit

Bahan Filing hendaklah dimasak hingga bahan sebati kecuali Kismis

setelah 2o minit Doh tadi bolehlah dibahagikan kepada 3 bahagian
ambil satu bahagian dan dicanaikan menjadi leper dengan kayu pencanai
ambil filing tadi sapukan rata diseluruh permukaan Doh
ambil Kismis tabur diatas filing tadi
gulungkan Doh tadi  
kemudian dipotong Doh dengan sukatan satu inci setiap potongan
sapukan baki filing diatas Doh tadi 
Bakar pada suhu 200C selama 15 minit atau sehingga bertukar warna . 



0 comments:

Post a Comment