Tugas yg bergitu banyak sehingga aku tidak punya waktu untuk mencatit setiap perjalanan hidup ini terutama tugas yg satu ini, memasak adalah kegemaranku, mencuba sesuatu yg baru...tak mahu tunggu lagi, Jom kita buat KARIPAP PUSING...jgn tak pusing
Bahan untuk Doh Minyak
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak masak yg telah dipanaskan
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air panas*
1/2 cawan air suam*
Cara
Tepung gandum dicampurkan dengan garam sehingga sebati
Buatkan lubang ditengah
Curahkan minyak yg panas
Gaulkan sehingga seperti serbuk roti
Campur air @ air panas dan air suam dicampurkan menjadi satu.
Air jangan dihabiskan,
Curahkan air sedikit sedikit sehingga adunan menjadi lembut
TERPULANG JENIS TEPUNG GANDUM YG DIGUNAKAN,
Rehatkan Doh 10 minit
Bungkus Doh dengan plastik supaya tidak kering,
Bahan untuk Butter
1 1/2 cawan tepung gandum
200 g butter ..suhu bilik
1 sudu gula pasir
Cara
Tepung gandum digaulkan dengan gula
Kemudian campurkan dengan butter
Gaulkan semua bahan sehingga sebati
Rehatkan Doh 10 minit
Bungkus Doh dengan plastik supaya tidak kering
INTI KARIPAP SEPERTI BIASA daaaaaaaaa
Cara seterusnya
Doh Minyak dibahagikan kepada 8 pecahan dan bentukkan menjadi BULAT
Doh Butter dibahagikan kepada 8 pecahan dan bentukkan menjadi BULAT
Ambil satu Doh Minyak dan dileperkan dengan pencanai. letakkan ditepi
Ambil satu Doh Butter dan letakkan diatas DOH MINYAK tadi dan tutupkan dan kemaskan supaya Doh Butter tidak kelihatan, jadilah seperti SATU BULATAN YG BESAR
hasilnya..Doh Butter sudah berada didalam ,,Doh Minyak diluar.
buatlah proses ini sehingga habis
Ambil satu Doh tadi
Leperkan dgn pencanai. kemudian gulung kemas
Pusingkan , tempat akhir gulung tadi hendaklah diletakkan dibahagian bawah
Leperkan dengan pencanai sekali lagi,
kemudian gulung dengan kemas,,
kemaskan sisi kanan dan sisi kiri juga supaya menjadi sama
PERHATIAN!
Hanya dua kali dilakukan proses canai dan gulung keatas Doh.
Potongkan menjadi 6 potongan
Ambil satu potongan dan canaikan dengan kayu pencanai.
letakkan inti didalamnya
kemaskan dibahagian tepi dan lakukan proses ini seterusnya,
Lihat prosess dibawah
Doh yang berwarna kuning adalah DOH Butter
Doh yang berwarna puting adalah DOH Minyak
Guna Tepung Hungary..cantik HASILnya. |
Assalamualaikum...
ReplyDeleteMemang cantik...
Lapisan dia terserlah...
Terima kasih kongsi resepi...
wsalam.
Deleteterimakasih
terimakasih sudi mberi komen
saya juga ada melawat blog Cik Azz..cantik..boleh bantu saya bgaimana nak buat blog bgitu..
terimakasih
Blog saya biasa je.. Tang mana la yang cantiknya tu.. hehe..
DeleteTerima kasih kerana berkongsi.
ReplyDeleteOmong Mak Long..terimakasih kerana sudi melawat blog yg tak seberapa..terimakasih sudi mberi komen.. saya juga ada melawat blog Omong Mak Long..cantik..camner nak buat macam itu..terimakasih
Delete