Pages

Saturday, June 15, 2013

Kuih Gunting

Kadangkala kuih muih yang kita buat boleh diubah suai menjadi kuih yang lain. Biasa kalau aku buat karipap biasa adunan dengan intinya seimbang ataupun intinya berlebih. tapi hari itu intinya tak cukup dan tepung adunannya berlebih lah pulak. sayang nak buang aku canai dan aku jadikan kuih gunting.
Hasilnya ....
amat membanggakan.
yang penting amat garing

resepi sama dengan adunan Karipap cuma ditambah sedikit dengan bahan yang lain
tapi tak apalah aku tulis lagi disini
sekadar berkongsikan

Bahannya
3 Cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar butter
1 cawan air suam
1 sudu kecil garam atau kiub ikan bilis
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar jintan manis yang telah disangai dan dimesin
1 sudu besar lada hitam yang telah disangai dan dimesin
1 sudu besar udang kering yang telah disangai dan dimesin

Caranya
minyak dan butter dipanaskan sekejap je
Gaulkan tepung dengan semua bahan kering
Buat lubang ditengah tepung
masukkan minyak dan butter yang panas kedalam tepung dan digaul sehingga sebati
ketika menggaul gunakan SENDUK KAYU. tapi kalau tangan kebal tak mengapakan
setelah pasti semua sebati masukkan air suam sedikit demi sedikit
uli sekejap dan rehatkan adunan selama 15 minit ke 30 minit 


setelah direhatkan
taburkan tepung dipapan pencanai
canaikan adunan tadi dengan kenipisan yang dikehendaki
potong dengan menggunakan pisau pizza atau menggunakan mesin mee
bolehlah digoreng


Hasilnya


0 comments:

Post a Comment