antara yang menjadi angan angan ku nanti adalah jualan ACAR RAMPAI
Lagipun bahan dan cara penyedianya tidaklah susah sangat.
Acar Rampai ini boleh menjadi pembuka selera, walaupun sekadar dengan nasi panas sudah cukup membuatkan seseorang itu bertambah nasinya.
ianya juga boleh disimpan lama.
Bahan A
2kg Timun dipotong memanjang
1kg Lobak Merah dipotong memanjang
1 cawan cuka makan atau kurang
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
Bahan B
1 inci Halia dimayang halus memanjang
20 biji bawang kecil biarkan bulat bergitu. kalau guna bawang besar sekadar belah 4.
20 biji bawang putih biarkan bergitu tanpa dibuat apa apa
10 biji cili merah dan cili hijau. belah jangan putus dan dibuang bijinya.
20 biji cili padi. buang tangkai sahaja. merah dan hijau
Bahan C
Bahan Giling
3 sudu besar cili kering blander. atau kurangkan atau ditambah
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar
1 senduk kerisik
1 keping gula melaka
2 cawan minyak masak utk menumis
garam dan perasa
Caranya
Setelah timun dan karet dicuci ditoskan
kemudian digaulkan dengan semua bahan A
sementara itu Tumiskan semua bahan C
setelah naik baunya masukkan bahan yang telah digaul dengan cuka tadi
goreng seketika
kemudian masukkan gula melaka dan kerisik
masukkan garam dan serbuk perasa
akhir sekali masukkan semua bahan B
Gaulkan semua bahan supaya sebati
perasakan
pedas, manis dan masam
Hasilnya
tak sempat nak snap prosess sebelum masak
lain kali
Insya ALLAH
0 comments:
Post a Comment