Caranya senang je..
Daging dibasuh dan direbus.
Daging yang telah direbus
dan Simpan Air rebusan daging
Daging di hiris
tak lah tebal dan tidak pula nipis
Daging yang telah dihiris
PERAPKAN dengan
1 sudu besar cuka makan
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil sos tiram
1/2 sudu kecil garam
7 ulas bawang putih diketuk
Gaulkan semua bahan dan tekan tekankan dengan sudu supaya semua bahan meresap kedalam daging.
perapkan didalam peti sejuk
terpulang berapa lama.
atau
nak terus digoreng pun BOLEH.je
Panaskan minyak.
masukkan daging yang telah diperap tadi
dan
masukkan air rebusan daging kedalamnya
Dengan kuasa api dapur yang sederhana tutup kuali ketika mengoreng daging ini
tapi
jangan tinggalkan nanti air daging melimpah pulak. kena rajin tunggu dan sekali sekala dikacau daging
Apabila Kuahnya sudah pun berkurangan
TAMBAHKAN
1 sudu besar Kicap Lemak Manis
dan ini
Hasilnya..
warna daging goreng juga sudah cantik berseri
tradadaaaaa
Daging Goreng sudahpun masak
lembut dan yang pastinya
SEDAP!!!
lembut dan yang pastinya
SEDAP!!!
Kalau nak sedap lagi apabila Daging Goreng sudah masak masukkan
Daun Bawang dan Buah Tomato sebagai penyerinya
Goreng bersama daging tadi sekadar seketika sahaja
Tapi
untuk Tahan Lama Biarkan saja Daging Goreng ini bergini
Daging Goreng ini sedap dimakan bergitu saja
Daging Goreng ini sedap dimakan bersama Bubur Nasi
Daging Goreng ini sedap dimakan bersama Nasi Panas
Daging Goreng ini sedap dimakan bersama Maggie
Berselera nampak masakan ini. Terima kasih kerana berkongsi resepi. Oh.. sudah pun cuba buat roti yang dermakasih kongsikan dahulu. Boleh tahan dan dimakan sebagai roti unt buat sandwitch
ReplyDeletealhamduliallah.
ReplyDelete