Pages

Wednesday, September 04, 2013

Samosa Daging

Lama sungguh tak makan Samosa. 
kebetulan kulit popia masih ada.
tapi tak pasti aku masih ingat tak bagaimana nak lipat tiga segi. 



Kulit Popia dan bahan untuk buat inti

















Ambil sekeping kulit Popia
dan bahagikan kepada 2 bahagian










sapukan Putih Telur untuk melekatkan bahagian
supaya mudah dibentuk menjadi bentuk segi tiga



Bentukkan atau lipatkan kulit Popiah menjadi seperti gambar disebelah
sapukan putih telur

















masak inti seperti biasa
tumis kan bawang putih
letak daging cincang dan akhir sekali masukkan karet dan jagung
rasakan garam
biarkan inti sejuk baru dimasukkan kedalam kulit popia



Masukkan Inti





Kemaskan lipatan supaya tidak keluar ketika mengoreng Samosa nanti











alhamduliallah
kemas dan sedap 
SAMOSA DAGING ku







0 comments:

Post a Comment