Pages

Tuesday, October 22, 2013

Sweet Sour Hungarian Cake

Bahan yang diperlukan

5 Biji telur ayam saiz A
(4 Biji ..asingkan kuning dan putih telurnya)
5öö gm Gula Perang
25Ó gm Margerin di letakkan suhu bilik
25Ö gm Tepung Gandum ( campurkan bersama baiking powder dan diayak)
12 gm baiking powder
1 paket Vanilla sugar

1kg walnut di cincang
2 botol cherrie yang telah diproses..tapis airnya..cherrie je yang diambil.

Caranya
Bahan A

Ambil 4 biji telur dari 5 biji telur tadi diasingkan putih dan kuningnya

4 putih telur di masukkan kedalam peti sejuk selama 3Ó minit atau suhu disini kami letakkan diluar rumah untuk seketika.

Didalam bekas yang besar  masukkan 4 kuning telur campurkan dengan baki SATU BIJI TELUR tadi di campur bersama Gula Perang dan Margerin
semua bahan ini digaulkan dahulu. gaulkan semua bahan ini dengan menggunakan mesin sehingga gula bertukar warna.
Masukkan Tepung yang telah digaulkan dengan baiking powder. vanilla sugar kedalam bahan tadi. mesinkan semua bahan sehingga sebati.

Bahan B
PUTIH TELUR yang telah disejukkan tadi
Pukul Putih Telur sehingga kental. maksudnya apabila ditebalikkan bekas. Putih telur tadi tidak jatuh dari bekas.

Seterusnya

Bahan B dimasukkan kedalam Bahan A.
Gaulkan semua bahan dengan satu arah dan gerakan perlahan. gerakan manja gitu. itu apa yang aku belajar. Anna kata hasil kek nanti mendapat struktur kek yang halus.

Sediakan bekas untuk membakar kek
Sapukan margerin bekas pembakar kek dan taburkan tepung kemudian buangkan baki tepung tadi.

Bahagikan 2 adunan, kerana kek ini ada dua lapisan

Ratakan adunan pertama dan taburkan Walnut dan Buah Cherrie
Kemudian tuangkan baki adunan tadi dan ratakan keseluruhan
Akhir sekali taburkan baki Walnut dan Buah Cherrie diseluruh permukaan adunan tadi

PERHATIAN

Oven tak PERLU DIPANASKAN.

Masukkan adunan Kek tadi kedalam Oven dan barulah dipanaskan Oven seperti biasa

Suhu Atas Bawah
175 F
45 minit ke 1 jam

sila rujuk cara penyediakan dibawah ini


 
asingkan kuning dan putih telur












Cherrie yang digunakan











Kuning Telur
Gula Perang
Margerin

semua bahan digaulkan









Hasil setelah di keluarkan dari Mesin












Tepung yang digunakan











Baiking Powder













Tepung dan Baiking Powder










Tepung yang sudah digaulkan dengan Baiking Powder dimasukkan kedalam adunan telur tadi
Gaulkan sehingga sebati










Sapukan Margerin di tempat pembakar Kek












Taburkan tepung dan buang baki yang lebih












Pukul Putih Telur












Hasil Putih telur setelah dipukul












Bahan A dan Bahan B














Hasil setelah dicampurkan
Bahan A dan Bahan B









Bahagikan 2 bahagian adunan
Ambil satu bahagian adunan dan Ratakan













Taburkan Cherrie dan Walnut












Ambil Baki Adunan tadi
dan tutupi Lapisan pertama











Taburkan Baki Cherri dan Baki Walnut

Bakar suhu 175F selama 45 min ke 1 jam











Hasilnya



Sweet Sour Hungarian Cake

0 comments:

Post a Comment