Pages

Tuesday, December 27, 2011

Jeruk Daging

Daging Jeruk...
Hari ini kita cereta masakan...
ada sesiapa yg pernah makan Jeruk Daging? 
Nak tahu bagaimana rupa Daging Jeruk..
Bagaimana rasanya..
Yang penting macamana nak buat DAGING JERUK...
JOM...
Bahannya
1 kg Daging Cincang dicampur sedikit dengan Lemak Daging 
1 Genggam Garam Kasar
2 atau 3 Cawan Nasi Putih Sejuk atau Nasi Semalam
1/2 Cawa Cuka Makan
sedikit gula dan bahan perasa..ajinamoto,kiub ikan bilis


Caranya
Pastikan Daging tersebut dibasuh dan ditapis dahulu. 
Gaulkan Daging dengan Cuka sehingga sebati
Gaulkan dengan Garam Kasar , Nasi dan gula
Gaulkan Daging dengan semua bahan tersebut sehingga sebati
Masukkan Daging yg telah digaul kedalam BALANG KACA
Simpan di dalam PETI SEJUK
BIARKAN 3 HARI BARULAH DIGORENG


Cara Menggoreng Daging Jeruk
Daging Jeruk
Bawang Besar Hiris
Cili Padi diHiris
Bawang Putih diHiris
Goreng Daging Separuh Masak dan Masukkan Bahan Tadi
perahan limau diatas daging yg telah di goreng tadi.


setelah diangkat PERAHKAN AIR ASAM LIMAU...

5 comments:

  1. nampak tempting.. rasanya macam mana kak?

    ReplyDelete
  2. ciketon Fazya..pestinya sedap..ikut je langkah yg tertulis di atas, pasti menjadi. pls let me know ok? tkasih memberi komen

    ReplyDelete
  3. As salam dermakasih. Hmm.. untuk 1 kilo daging + segenggam garam tak masin sangat ke? Berminat juga nak cuba... Saya buat jeruk timun bila masuk garam banyak tu, jeruk timun sangat masin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kasihimar.com. biasa saya buat taklah masin sangat. tapi ramai kenalan diFB yg mencuba juga mereka suka resepi ini dan tidak pula mereka mengatakan masin sangat. mungkin timun berbeza..

      Delete