Pages

Wednesday, February 01, 2012

Roti Kentang

Cuaca yg dingin membuatkan perut ku berbunyi
emm...apa kata masak sesuatu.
hari ini terasa ingin membuat Roti. Roti apa ye!!!
kita buat Roti Kentang,
Bahan yg diperlukan

500g Tepung Gandum
11g Yis Kering / Larutkan dlm 1/2 cwn air
3/4 cwn gula halus
1 sudu besar shortening
2 biji kentang direbus dan lenyikkan
1 biji telur / 1/2 utk adunan roti dan 1/2 lagi utk disapukan di atas roti
3 sudu besar margerin
air sejuk secukupnya

Bahan utk Kastad
1 sdb tepung kastad
1 sdb tepung gandum
1 cwn susu segar
4 sdb gula halus
1 biji telur
1 sdb margerin
Caranya
masakkan semua bhn kecuali margerin. masak doublle boiler. bila sudah likat tutup api & tambahkan
1 sudu besar margerin. biarkan sejuk

Cara membuat doh roti
Tepung, margerin, shortening digaul sebati, masukkan telur dan gaul lagi.
masukkan yis yg telah kembang tadi, kentang lenyek dan gula
gaulkan sebati
tuangkan air sdkt demi sdkt sehingga doh menjadi lembut
biarkan doh 1/2 jam. doh akan mjdi naik 2 kali ganda
setelah doh naik uli sekali lagi dan bentukan beberapa doh yg kecil
sapukan margerin didalam bekas loyang
letakkan doh tadi secara rapat rapat
biarkan 15 minit supaya doh naik semula
sapukan telur di atas doh dan pamkan kastad di atas doh tadi
pastikan oven dipanaskan 15 minit sebelum digunakan
bakar selama 40 minit dgn 180C.


Inilah Hasilnya





0 comments:

Post a Comment