Pages

Thursday, February 28, 2013

Burek

Sebut betul betul perkataan itu. pada mulanya ketika aku mula dikenalkan makanan ini aku terdiam seketika apabila kawanku sebut jom kita makan Burek, aku terkedu. memangler lain makna bila disebut itu negara kita. opp!!! hahahhah..aku tergelak.
Terlupa aku nak beritahu Burek nie aku pernah makan ketika aku ke Bosnia tahun lepas. mengikut apa yang kawan ku beritahu Burek nie ada bermacam jenis dan bermacam jenis inti.
Jadinya bila aku pulang ke Hungary aku mencari resepi Burek di Youtube. mengikut apa yang aku lihat lebih kurang  membuat roti. Sebenarnya hari ini merupakan kali ketiga aku membuat Burek. tapi tak kesampaian nak ambil gambar. Hari ini baru boleh ambil gambar Burek tapi itupun masih didalam oven. bila dah angkat tak sempat nak ambil. hahhahahha
Sebelum nie aku guna resepi Roti nak buat Burek tapi memandangkan doh Roti Canai Simpul ku masih ada apa kata aku cuba pula. apa salahnya kan mencuba. Cuma aku cuba pandai pandai...pandai apa ye. ahhah tak...aku cairkan butter dan campurkan sedikit gula untuk aku sapukan dipermukaan sebelum aku letakkan inti daging. sebab sebelum nie aku pernah tengok di rancangan masakan siaran Hungary saluran 38 Paprika, lebihkurang macam Burek chef tu sapu butter dan gula yg dicairkan untuk garing. rasanya tak salah kalau aku mencubakan.
banyaknya aku mengomel. jangan mare.

                                          Inilah BUREK hasil tanganku

Ini pula BUREK yang aku makan di Bosnia 

                                             Ini adalah kedai yang menjual BUREK di Bosnia

Nama kedainya


2 comments:

  1. Replies
    1. akak letak Inti Daging cincang campur gan mix veg,masak macam sambal tapi kering..boleh letak apa2 inti.masa akak makan kat Bosnia ari tu ada perbagai inti..

      Delete