Pages

Friday, February 01, 2013

Lepat Labu Perantau

Buah Labu Kuning ada separuh lagi. ari tu dah masak gulai lemak labu. nanti dibiarkan rosak pulak,
Labu nie udah lah mahal. kalau rosak  emmm sayangggggg.
apa kata hari ini buat LEPAT LABU. oppp!!! daun pisangnya...
tak apa, aku ada cara lain untuk gantikan daun pisang sebagai pembungkus Labu itu nanti.

Bahannya
1/2 biji Buah Labu dibuang kulit kerasnya
2 hingga 3 sudu besar tepung gandum.
2 sudu besar gula
2 atau 3 sudu besar susu segar TAK mahu pun tak apa./ untuk rasa lemak
sedikit garam
beberapa keping plastik untuk pembungkus
Inti Kelapa..ada resepi Inti Kelapa disertakan.

Caranya
panaskan kukusan
Buah Labu yang telah dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong besar , tak potong pun tak apa
bila air kukusan sudah mendidih kukuslah buah labu selama 10 minit ke 15 minit atau sehingga lembut
apabila sudah lembut, diangkat dari kukusan dan dilenyekkan.
HASIL SETELAH DILENYEK lebihkurang 2 cawan.
taburkan sedikit garam dan gaul serata.
biarkan labu tadi sejuk seketika
apabila sudah sejuk masukkan gula dan susu segar dan digaul rata
akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit
Note. tepung gandum bergantung pada saiz buah labu anda. jangan banyak tepung tak sedap.

Inti Kelapa Perantau..gula melaka tak ada..
1 cawan kelapa kering
1/2 cawan air
1/2 cawan gula..kalau nak manis tambah gula
2 sudu tepung gandum

Cara
saya gunakan kuali
air,gula dan kelapa kering disatukan,
tutup kuali dan biarkan bahan tadi mendidih
api dapur jangan ler terlalu kuat sangat ye
akhir sekali taburkan tepung gandum dan digaul rata
biarkan seketika supaya tepung dan bahan yang lain masak sebati.
tutupkan api dapur dan tutup kuali seketika biar wap tadi menjadikan Inti kelapa tidak kering dan sedap

Cara Pembungkusan Lepat Perantau
sila rujuk gambar dibawah

Langkah Pertama
ambil beberapa keping plastik bergantung berapa banyak yang anda gunakan













                                          langkah ke 2
                                          hendaklah dipotong dibahagian bawah dan tepinya

Langkah ke 3
hendaklah dibuka bahagian yang telah dipotong tadi
                                       













                                         Langkah ke 4
                                         Letaklah satu sudu dan diratakan

Langkah ke 5
Letakkan Inti Kelapa

Langkah ke 6
Gulung rapat

Langkah ke 7
Tutup kemas dibahagian kiri dan kanan

Langkah ke 8
Letakkan cara bersilang didalam kukusan

                                                            Selepas 20 minit dikukus

                                          Biarkan Lepat Labu sejuk baru dikeluarkan dari plastik

     Inilah Hasilnya Lepat Labu PerantAU...
 

0 comments:

Post a Comment