Hari ini entah kenapa tetiba pulak rajin. Lagipun beberapa hari lagi Bulan Ramadhan akan menjelang, aku pun hari ini tak buat apa apa. apa kata petang ini buat Karipap.
Bahan Inti yang diperlukan senang je
2 biji kentang yang bersaiz sederhana
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Kentang dan bawang dipotong dadu
bawang putih aku ketuk je..
Rempah pula aku letakkan
3 sudu besar rempah Kari
1 sudu besar rempah Kurma
jangan lupa pulak sedikit minyak untuk menumisdidalam balang ini ada beberapa jenis rempah atau pun dipanggil Rempah 3 beradik
aku cuma guna
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Inti sudah sedia ditumis
Sementara Inti masih belum masak. Kentang pun masih keras lagi
aku bancuh Doh Tepung ler pulak
3 cwn tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
3 sudu butter
aku panaskan dahulu Butter dan Minyak didalam Microwave selama 2 minit
Manakala Tepung pula telah ku gaulkan
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 cawan air suam telah aku sediakan
setelah aku pastikan garam dan gula digaul dengan sebati aku masukkan pula
Butter dan Minyak yang masih panas kedalam tepung, digaulkan dengan perlahan lahan
JANGAN lupa
setelah itu masukkan
1 cawan air suam dan diuli dengan sempurna
Inilah Hasilnya
setelah semua bahan digaul dan diuli
rehatkan selama 30 minit
setelah semua bahan digaul dan diuli
Inti Karipap yang sudah masak
aku sejukan seketika
Tanpa Acuan.
aku lebih suka buat dengan tangan ku sendiri
buat comel comel
sekali masuk mulut je,,,
Karipap yang dah pun siap digoreng
dan selebihnya aku gorengkan separuh masak
untuk ku Frozenkan
boleh digoreng ketika berbuka PUASA nanti
Insya ALLAH
Alhamduliallah
hari ini Inti dan Doh secukupnya
tapi inilah Hasil bagi menghabiskan Doh dan Inti
aku buat besar dan bentuk Karipap BULAT
0 comments:
Post a Comment