sudah lama tak masak asam pedas Thai nie.
emm sedapnya. belum masak dah terasa kesedapannya.
Rasakan kePedaSann dan KemasaMAnnnyaaaaaa...
2 ekor ikan dipotong dua
Bahan yang diblander
2 inci lengkuas dihiris
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 biji bawang besar dihiris
10 biji cili padi
2 sudu besar Cili Kering Blander
sedikit belacan
1/2 buku gula melaka
garam dan serbuk perasa
5 cawan air untuk kuah
Didihkan air,
apabila air sudah mendidih masukkan bahan blander
masukkan air asam jawa, cili kering blander dan serai
apabila kuah sudah mendidih masukkan Ikan
Masukkan garam dan bahan perasa
akhir sekali masukkan Kangkong
Rasalah kesedapan yang diperlukan
PEDAS dan masam
Kangkung dipotong dan direndam didalam air
2 sudu besar asam jawa
Inilah Hasilnya
KENGSOM
0 comments:
Post a Comment