Pages

Friday, July 05, 2013

Keng SOM

Hari ini aku nak masak Keng SOM lagi.
sudah lama tak masak asam pedas Thai nie.
emm sedapnya. belum masak dah terasa kesedapannya.
Rasakan kePedaSann dan KemasaMAnnnyaaaaaa...

2 ekor ikan dipotong dua

Bahan yang diblander
2 inci lengkuas dihiris
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 biji bawang besar dihiris
10 biji cili padi
2 sudu besar Cili Kering Blander
sedikit belacan
1/2 buku gula melaka

garam dan serbuk perasa
                                       5 cawan air untuk kuah



Didihkan air,
apabila air sudah mendidih masukkan bahan blander
masukkan air asam jawa, cili kering blander dan serai
apabila kuah sudah mendidih masukkan Ikan
 Masukkan garam dan bahan perasa
akhir sekali masukkan Kangkong
Rasalah kesedapan yang diperlukan
PEDAS dan masam






Kangkung dipotong dan direndam didalam air











2 sudu besar asam jawa








Inilah Hasilnya 
KENGSOM

0 comments:

Post a Comment