Pages

Wednesday, July 24, 2013

KULIT TEMBIKAI GULAI TEMPOYAK

Ha hahhhh...mesti ada yang tergelak bila terpandang tajuk di atas tu.
pastinya ada yang kata pelikkan! walaupun Tajuknya pelik tapi rasanya emm mengacam. sampaikan tak pernah aku tambah nasi ketika bulan ramadan nie. kebiasaannya aku tambah air je.

Sebenarnya petang semalam aku membeli buah tembikai, lagipun di Hungary nie kalau nak makan buah tembikai kena tunggu bulan tujuh. musim buah tembikai disini bermula dari bulan 7 hinggalah bulan 10. itu adalah musim buah tembikai diHungary. Kebetulan buah tembikai yang aku beli aduhhhh manisnya, aduhhh sedapnya.

Hari ini aku pening kepala nak makan apa untuk berbuka puasa nanti. Jariku saja je gatal tengok di youtube tengok tengok masakan, ahhhhh. yes yessssssssssssssss. akhirnya. apa salah untuk mencuba kan.




inilah buah tembikai yang sedap gila tu..
lupa pulak berapa beratnya yang pasti aku bayar
500forent lebihkurang RM 8.00.










isinya ...
emm pastinya masuk mulut waktu berbuka









Kulitnya.

Pastikan kulit yang keras itu dibuang
dan dipotong dengan saiz yang sederhana









Tempoyak yang telah digaul dengan cili kering blander dan ikan bilis
satu batang serai yang dibelah dua
Cili Padi yang dipotong. sebab malas nak tumbuk
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Gaulkan semua bahan 
dan
 letakkan air sekadar paras kulit tembikai 
GAULKAN SUPAYA SEMUA BAHAN SEBATI



Masak sehingga kulit tembikai bertukar menjadi seperti gambar disebelah.
jangan terlalu lembut atau terlalu keras.

sebenarnya dah lewat
untuk berbuka puasa
aku makan dulu dah kenyang baru
ambil gambar...

Alhamduliallah.
2 kali aku tambah nasi
camner nak kurus dibulan ramadan nie

4 comments:

  1. Wah, tak tau pulak kulit tembikai pun boleh dibuat masak... Huhu.... Nampak sedap... :)

    ReplyDelete
  2. Amin,,ehheh mulanya sekadar mencuba tapi alhamduliallah. sedap sangat. rasa macam buah timun masak tempoyak..

    ReplyDelete
  3. Nampk sgt sedap...kecur..hehe...
    Kulit tembikai biasa dimasak bening taruk lada itam byk2,perghhh ohsem. Lagi satu blh buat masak lemak kuning jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sufi..masak bening lada hitam..emmm sedap jugak

      Delete