Pages

Thursday, August 22, 2013

Perarakan Kereta Berhias di Debrecen part 1


Hari ini hari sabtu tanggal 17 August. aku telah berjanji dengan temanku Vera untuk membantunya. setelah urusan dirumah selesai, dengan membaca surah Kursi aku terus melangkah kejalan  Szepvolgyi ut.  aku naik bus 65 ke Kolosy ter. Biasa aku jalan kaki sahaja kejalan besar tapi hari ini kerana membawa beg pakaian dan juga sudah kelewatan, aku naik bas. sekitar 5 minit aku dah sampai ke Kolosy ter. LaluanTram 17  tapi hari ini aku tak mahu membazirkan tiket. aku perlu naik bas no 9, bas ini  berhenti dihadapan Nyugati palyaudvar. 







Tempat penjualan Tiket diNyugati palyaudvar.








Lama lah pulak..apalah yang dibualkan










Sendiri faham.







Budapest ke KARCAG
Tiket oneway berharga 3395ft.













sementara nak tunggu train..

















Sebes @ Airport Debrecen Zahony
9.58pagi diruang menunggu 11











                                                       9.32pagi.












Ramai yang nak pulang kekg, cuti 4 hari sempena hari Kemerdekaan Hungary hari Selasa.

















9.55pagi
Keretapi sampai












41minit perjalanan
FERIHEGY











di tangannya ada tasbih











 teman sebelahku
sekadar berbahasa isyarat.


















Master Tiket dah datang.













 Tiket yang telah diCONTENG oleh Master tiket









cantik permandangan dikiri kanan laluan train
Ladang bunga matahari





Budaya orang Eropah
membaca walau dimana pun















membantu aku









           


                      Ladang yang hasilnya telah dituai












Station seterusnya











tak tahu kenapa train bhenti
penumpang turun dan lepak
aduh...







akupun turun dan lepak ambil udara segar





Train ini rupanya yang menjadikan train yg aku naik berhenti selama setengah jam
Train Kargo barang.






Cantik permandangan rumput rumput yang telah dibentuk






Alhamduliallah.







dari station Karcag aku naik teksi ke Centrum
suasana sepi. kawasan kg lagipun hari ini hari sabtu.

Berekfurdo...




sedang aku ambil gambar, uncle ni menyapa aku, walaupun aku tidak mengerti apa yang dikatakan namun dengan gaya bahasa isyarat tangan aku tahu dia mahu aku ambil gambarnya. aku sekadar senyum dan aku pun ambillah gambarnya. bukan main happy dia bila aku tunjukkan gambar kepadanya.
fikiran aku memikir kenapa dengan rem basikalnya tak pernah aku lihat orang bawa rim basikal.


sesampai aku keBerekfurdo
sepanjang jalan dipenuhi dengan pokok Plum






sampaidah












Kucing lepak dibawah pohon apple



















Hasil dari kebun
sedapnya.










Pelik ku lihat buah apple ini
berbulu diluar, bila aku gosokkan dengan jariku licin kulit didalamnya




                       untuk buat acar mentah
                                 sambil makan buahan yang kupetik dari kebun

















Tumis bawang untuk sambal kacang kuah satay
















Isi ayam untuk satay


















ramuan untuk perap satay










bermula dari jam 6 petang, aku bersama vera menyediakan bahan masakan untuk keprogram esok. setelah masak kuah satay, acar mentah dan ayam juga telah diperapkan. aku tunaikan solat isyak. lebihkurang jam 1.30 pagi baru aku lelapkan mata.  
 



                                               cucuk satay
Vera, adik ipar Vera dan teman wanita Indro













Tabung derma untuk Canser
















masak gulai kari kambing
@ Baran Kecik dalam bahasa Hungary

vera sedang menghiris daging kambing











keharuman gulai kari kambingku menjadi tumpuan














Kari Kambing










suasana disekitar program







orang dah mula datang










tugas seterusnya
bakar satay

keharuman Kari Kambingku membuatkan mereka tak tentu arah
ada yang tak sabar membelinya





aku masih lagi membakar satay
Majlis telah pun bermula















mereka juga turut serta menari














kita bergambar dulu











bergambar dengan penari dari Indonesia



Satay yang terakhir
sayang aku tak merasa keenakannya
kerana ???
aku sekadar menyediakan dan membakarnya 






Taukeh aiskrem
belanja aku makan aiskrem














belanja aku makan aiscrem dan jagung rebus
best!!!














ramai yang sudah pulang

bergambar lagi





Panjat lagi




























satu dahan nie pun dah cukup
Manis dan garing













                        kenalanku



















pohon paer

sedapnya

sambung part 2

4 comments:

  1. Bestnyaaaaaaaaaaaaaaa......
    Buah2 semua tu...

    Yang tak best, si mat saleh yang pakai one piece tu.. *tutup mata.. hehe...

    ReplyDelete
  2. terimakasih Cik Azz..hidup dieropah berginilah...

    ReplyDelete
  3. Keadaan tak berbaju memang biasa di negara-negara barat. Kita orang Asia masih mengamalkan berpakaian sopan walau ada segelintir yang tidak. Mak Long tertarik tentang pendedahan masakan Melayu kepada mereka yang rata-rata tidak mengenali masakan negara kita. Diucapkan syabas kerana berjaya mengambil kesempatan itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul Omong Mak Long. terimakasih

      Delete