Pages

Monday, December 09, 2013

Palacitas

Syukuralhamduliallah. Saban hari kehidupan aku disini semakin ceria dengan kehadiran teman teman yang sentiasa berada disekeliling aku. Kalau dahulu apabila aku cuti tiada arah dan tempat yang aku tujui. Paling tidak aku akan kerumah temanku Rinie di Marton Aaron. Tapi disini bukan seperti diMalaysia, kita boleh pergi kerumah orang tanpa ada jemputan. Kebanyakannya aku akan menghabiskan waktu cuti aku di pusat membeli belah kalau di Elle Mall pastinya aku di WestAnd. WestAnd aku suka lepak kerana disana ada satu tempat yang mana kerusi dan kabel untuk aku on line.
Sekarang aku penuhi ruang cuti hari minggu aku bersama teman Hungary. Kami akan bertukar menu. aku akan mengajar beliau masakan orang Melayu menakala beliau pula mengajar aku masakan orang Hungarian. Walaupun kadangkala masakan mereka tidak sesuai dengan tekak aku tapi demi menjaga hati dan perasaan aku makan juga. asalkan Halal itu yang penting sebenarnya.

Cuti hari minggu aku seterusnya...

Pagi Minggu di Bumi Hungary
dibasahi hujan


ada lif dirumahnya..

Hari ini kawanku Anna mengajar aku sejenis kuih Hungary yang dinamakan Palácitas
lebih kurang macam kuih kita Kuih Ketayap..Anna sedang meletakkan inti
Hasilnya..3 keping aku makan. sedap..

ini antara bahan yang digunakan
ini pula kacang yang telah diproses dan dibekukan..aku pun tak tahu Anna nak buat apa..tengok dan lihat je ler

letak cream diatasnyakemana sahaja aku pergi pasti aku diekorinya...
kalau boleh pegang ..emmmm dah lama aku peluk..
nak bergambar dengan aku rupanya....
baru tahu...

selesai aku dirumah Anna, aku berjanji bertemu dengan Norbert di Westand..kami akan mulakan operasi membuat blog perihal Budapest..


ada burung tersesat didalam Mall nie

heheheh..rehat jap.
Hujan masih turun sejak pagi...nak pulang tak jadi ler pulak..Norbert mahu tunjukkan kepada aku sesuatu di dalam bangunan Nyuati...aku ikut sahaja.
Norbert menunjukkan kepada aku Tulisan yang tertulis diTiang Bangunan Nyuati.

jelas kelihatan
ELFFEL...Paris
ini adalah orang yang sama mereka bentuk bangunan Nyuati Budapest dan Banguanan yang menjadi lambang Cinta Elffel Tower di Paris.

sememangnya Norbert seorang yang mengetahui sejarah tanahairnya..tempat jualan tiket di Nyuati..nak balik mana ler Nenek tu..Hujan masih lagi membasahi bumi Hungary. Sejuk dingin.
pulang kerumah setelah seharian aku bersama teman teman...
2 comments:

 1. Assalamualaikum,

  Apabila kita hidup merantau jauh dari keluarga, sahabat-sahabat dan makanan biasa yang kita makan sebenarnya hati kita akan sentiasa merindui mereka. Lantas untuk mengubati rasa rindu itu kita perlu mengisi kekurangan itu dengan mencari sahabat-sahabat baru yang memangnya akan memberi pengelaman baru dalam hidup. Oh ya, Mak Long suka dengan penampilan blog ..ia bersahaja lagi simple..

  ReplyDelete
  Replies
  1. terimakasih Mak Long..pastinya bilamana saya balik Malaysia InsyaAllah kita jumpa.

   Delete